Preguntes freqüents

  1. Canvis físics
  2. Canvis emocionals
  3. Canvis relacionals
  4. Alimentació
  5. Activitat física
  6. Hàbits saludables
  7. Ajudes laborals, legals i financeres
Quines seqüeles puc tenir després de superar un càncer?

 

L’experiència de cada persona després de superar un càncer és diferent. Mentre que algunes persones poden no tenir cap seqüela, altres en poden tenir més d’una. Les principals seqüeles fisiològiques que apareixen a les persones que han superat un càncer són: incontinència urinària, problemes digestius, problemes cardíacs com insuficiència cardíaca o arrítmies, hipertensió, problemes pulmonars, problemes oculars, problemes hormonals com menopausa o infertilitat, problemes d’aprenentatge i problemes de concentració i memòria. També poden aparèixer seqüeles físiques com cicatrius i canvis en l’aparença física, per exemple mastectomies, pèrdua de massa muscular, limfedema, fatiga, debilitat i cansament, pèrdua de la funció del braç, canvis en la salut òssia, menopausa precoç, alteracions a la pell i deteriorament cognitiu.

Llegir més

 

Quines opcions hi ha després d'una mastectomia?

 

El procediment de la mastectomia pot generar seqüeles psicològiques a les persones afectades. Per això, hi ha la possibilitat de sotmetre’s a un procés de reconstrucció mamària, que es pot fer en el mateix moment en què es realitza la mastectomia (reconstrucció immediata), o en qualsevol moment posterior a la cirurgia terapèutica (reconstrucció diferida). Hi ha diferents tipus de cirurgia reconstructiva: utilitzant pròtesis, utilitzant teixit del propi cos (normalment teixit de l’espatlla o de la part baixa de l’abdomen) o una combinació de pròtesi i teixit propi. L’elecció d’una tècnica o una altra dependrà de cada cas en particular, i cal prendre la decisió juntament amb el cirurgià i l’oncòleg. També es pot optar per no reconstruir-se la mama; hi ha pròtesis externes que es poden posar al sostenidor per donar volum a la mama intervinguda.

Llegir més

Hi ha algun remei per reduir o eliminar les cicatrius després del càncer de pell?

Després de superar un càncer de pell i haver rebut tractament, hi ha diferents opcions per reduir o eliminar les cicatrius. Algunes d’aquestes opcions inclouen la injecció de corticoides intralesionals, la crioteràpia, el làser de colorant polsat, l’ús de factors plaquetaris per estimular la formació de col·lagen, el maquillatge corrector o la micropigmentació i la cirurgia reconstructiva en casos més complexos. És important consultar amb el metge o especialista per avaluar les cicatrius i discutir les opcions de tractament més adequades per a cada cas. A més, és fonamental protegir la pell del sol durant i després del tractament oncològic per prevenir reaccions adverses a les cicatrius i mantenir una bona salut cutània.

Llegir més

Com puc prevenir el risc de desenvolupar limfedema?

Tot i que el limfedema es pot presentar en qualsevol moment, en el 80% dels casos apareix abans dels 3 anys després de la cirurgia o tractament. En el cas del càncer de mama, el risc de desenvolupar limfedema depèn en gran part de si durant la cirurgia s’han disseccionat els ganglis limfàtics de les aixelles. Tot i això, no es pot predir amb total certesa quines persones ho patiran i quines no.

A les persones amb risc de desenvolupar limfedema, se’ls recomana prendre una sèrie de precaucions: evitar extraccions de sang al braç del costat de l’operació, evitar aixecar pes o fer exercicis violents, avisar el metge en cas de notar sensacions de tibantor o inflor, portar guants sempre que hi hagi risc de tallar-se, evitar fer-se ferides, per petites que siguin, i facilitar el drenatge limfàtic amb exercicis específics, embenats de compressió o medicació, sempre sota supervisió mèdica. A més, hi ha una sèrie d’exercicis que poden ajudar a prevenir el limfedema.

Llegir més

Com puc tenir cura dels meus ulls i prevenir problemes de visió a llarg termini després de rebre un tractament oncològic?

Després de rebre un tractament oncològic és possible que es presentin efectes secundaris oculars a llarg termini com ull sec, cataractes, afectacions a la retina o el nervi òptic, conjuntivitis, etc. Per prevenir-los, és important comunicar qualsevol canvi en la visió al metge i fer revisions oftalmològiques periòdiques. A més, es recomana evitar fregar-se els ulls i parpellejar amb freqüència per mantenir-los lubricats. Si s’experimenta sequedat ocular, és millor utilitzar ulleres en lloc de lents de contacte. En cas de problemes com la síndrome de l’ull sec o inflamació a les parpelles, és essencial consultar el metge per rebre el tractament adequat. Si es presenten símptomes greus que dificultin la visió, és imprescindible acudir a un especialista en oftalmologia.

Llegir més

Què puc fer per revertir la incontinència urinària després del càncer de pròstata?

Primer de tot, és important perdre la por o la vergonya de parlar sobre el problema, ja que actualment hi ha moltes solucions terapèutiques. L’elecció del tractament més adequat depèn de les necessitats de cada persona. Les principals opcions són: fisioteràpia amb electroestimulació o sense del sòl pèlvic, medicació, cirurgia (com la col·locació quirúrgica de cabestrells suburetrals o d’un esfínter artificial) i exercicis de Kegel, que ajuden a enfortir els músculs de la bufeta.

Llegir més

Hi ha mesures preventives per reduir el risc de desenvolupar neurotoxicitat després de la quimioteràpia?

Malauradament, no hi ha cap estratègia efectiva per prevenir el desenvolupament d’una neurotoxicitat al 100% dels pacients. Tot i això, hi ha algunes precaucions que es poden prendre per minimitzar el risc i millorar la qualitat de vida. És important protegir les mans i els peus de temperatures extremes utilitzant guants i mitjons, així com controlar la temperatura de l’aigua de la dutxa per evitar cremades. A més, assegura’t d’utilitzar roba i calçat còmodes per evitar molèsties addicionals. Recorda que és important comunicar qualsevol símptoma o preocupació al teu metge perquè et puguin oferir el suport necessari i fer un seguiment adequat.

Llegir més

Com puc afrontar la por a la recaiguda?

És molt comú sentir por a que el càncer torni, especialment davant de situacions com les revisions mèdiques o davant de qualsevol dolor o molèstia física. És important no culpabilitzar-se si apareix aquesta emoció, ja que és humana i natural. Cal acceptar la por a la possible recaiguda i tractar que aquesta por no impedeixi centrar-se en el present. A més, cal tenir en compte que, si la malaltia reapareix, es pot tornar a tractar. Cada cop es coneix més l’evolució del càncer, i juntament amb les revisions mèdiques periòdiques, faciliten el diagnòstic precoç de la recaiguda i el tractament. La majoria de persones que han superat un càncer expliquen que a mesura que passa el temps, la por a la recaiguda disminueix. No obstant això, si us preocupa contínuament i noteu que us impedeix continuar amb la vostra vida quotidiana perquè us fa patir massa, demaneu ajuda.

Si ho desitgeu, podeu consultar els serveis de suport psicooncològic que ofereixen les entitats de la FECEC, junts contra el càncer.

Llegir més

És normal experimentar canvis emocionals després d'haver superat el càncer? Com puc fer front als canvis emocionals?

Un cop finalitzat el tractament, és molt comú sentir una barreja d’emocions. D’una banda, es poden experimentar emocions positives que es desprenen d’haver acabat el tractament amb èxit, d’haver descobert en un mateix una fortalesa no coneguda o d’haver forjat relacions més profundes amb la parella, familiars o amics. D’altra banda, és molt normal sentir-se desprotegit o que aflorin emocions com la por, l’ansietat o la incertesa. Incorporar activitats que promoguin el teu benestar emocional, com ara practicar exercici físic regular, les tècniques de relaxació com el mindfulness i la cura personal, poden ajudar-te a gestionar millor les teves emocions. Considera també la possibilitat de rebre teràpia psicològica o unir-te a grups de suport on compartir les teves experiències i rebre el suport d’altres persones que han passat per situacions similars.

Si ho desitgeu, podeu consultar els serveis de suport psicològic que ofereixen les entitats de la FECEC, junts contra el càncer.

Llegir més

Cal fer visites de seguiment un cop superat el càncer?

Un cop finalitzat el tractament, hi ha un període de seguiment que pot variar depenent de la persona, ja que no tots els casos són iguals. Un cop rebuda l’alta per part de l’equip oncològic, entre 5 i 10 anys després del tractament inicial segons el tipus de càncer, seran necessaris controls i revisions cada cop més espaiades. Aquestes revisions periòdiques serveixen per confirmar l’estat general de salut, així com per fer un seguiment i control dels efectes secundaris del tractament, i diagnosticar com més aviat millor possibles recaigudes. A més, a les visites de seguiment, per a aquells casos de càncer genètics, els professionals de la salut revisaran la història familiar, realitzaran exàmens físics i ordenaran proves genètiques periòdiques, segons calgui, per identificar qualsevol canvi o evolució en la predisposició genètica. Al sistema sanitari públic aquests controls els realitzen els equips d’atenció primària.

Llegir més

Quins són els beneficis de participar en grups de suport per a persones que han passat per un càncer?

Participar en grups de suport pot proporcionar diversos beneficis per a les persones que han passat per un càncer. Entre ells s’hi inclouen l’oportunitat de compartir experiències i sentiments amb altres persones que han passat per situacions similars, cosa que pot reduir l’estrès i proporcionar un sentit de comprensió i acompanyament. A més, els grups de suport poden proporcionar informació i consells pràctics, cosa que pot brindar a les persones una sensació de control sobre la seva situació i reduir els sentiments d’impotència.

Les entitats de Junts contra el càncer ofereixen serveis d’orientació i suport psicològic a les persones que han superat el càncer, així com des del portal web de la Generalitat també es pot accedir a diferents associacions de pacients i enllaços d’interès.

Llegir més

He de seguir una dieta especial després d'haver superat un càncer?

No cal seguir una dieta estricta després d’haver superat un càncer, sinó que es recomana simplement menjar de manera variada per obtenir tots els nutrients necessaris. Per exemple, s’ha vist que les dietes riques en fruites i verdures, cereals integrals, carn blanca i peix estan associades amb un millor pronòstic a llarg termini, en comparació de les que tenen un gran contingut de cereals refinats, carns vermelles i aliments processats.

Llegir més

És necessari seguir una dieta especial després d'una ostomia?

Generalment, no cal que la persona colostomitzada o ileostomitzada modifiqui la dieta habitual, però és important seguir una dieta equilibrada, variada i saludable. Es recomana que després de la intervenció es comencin a introduir els aliments gradualment, per detectar quins no es toleren bé. També es recomana limitar el consum excessiu dels aliments que produeixen gasos per evitar que la bossa d’ostomia s’infli. Altres recomanacions són: evitar els àpats abundants, mastegar els aliments lentament i amb la boca tancada per no empassar aire, evitar fregits i guisats especiats, mantenir sempre el mateix horari dels àpats per regularitzar el trànsit intestinal, beure d’1,5 a 2 litres de líquids (millor fora dels àpats) i evitar els augments de pes.

Llegir més

És recomanable fer exercici després del tractament?

Històricament, es tendia a recomanar repòs i contraindicar l’exercici físic a les persones amb càncer. No obstant això, en els darrers anys nombrosos estudis han demostrat que l’exercici físic no només no és perjudicial, sinó que fins i tot pot ser beneficiós. Exceptuant alguns casos puntuals en què està contraindicat perquè pot causar dolor o fins i tot empitjorar els símptomes, en general, la pràctica d’exercici físic lleu o moderat resulta molt recomanable després del tractament contra el càncer. L’exercici pot ajudar a millorar la salut física, disminuir el cansament i millorar la qualitat de vida.

Llegir més

Puc fer exercicis de força després d'un càncer?

Realitzar exercicis de força com ara aixecament de peses, exercicis amb bandes de resistència, exercicis amb màquines o exercicis amb el propi pes del cos, pot resultar molt beneficiós per a les persones que han superat un càncer. A dia d’avui, se sap que com menys quantitat de múscul, el pronòstic de la malaltia és pitjor i hi ha més risc de mortalitat i de recidives, a més d’un major impacte dels efectes secundaris del tractament. Per tant, mantenir uns nivells correctes de massa muscular amb entrenaments de força és molt positiu per a la salut. Els experts recomanen fer de 2 a 3 sessions d’entrenament de força per setmana, això sí, sempre s’ha de fer de manera progressiva, controlada i sota supervisió professional almenys a l’inici.

Llegir més

Com puc combatre la fatiga després d'haver superat un càncer?

La fatiga és un dels efectes adversos més comuns del càncer i el seu tractament, i és habitual que persisteixi durant mesos o anys després. Per combatre-la, és important tenir un pla equilibrat d’activitat i descans. Fer activitats relaxants com ara escoltar música, llegir, meditar o passar moments agradables amb la família i els amics pot reduir l’estrès i proporcionar energia. L’exercici lleuger també pot ser recomanable per tenir més energia i sentir-se millor. D’altra banda, és important descansar suficient, per exemple, es poden fer migdiades curtes (menys d’una hora) durant el dia si cal. També és recomanable menjar bé i limitar la ingesta d’alcohol i cafeïna. Parlar amb un especialista (psicooncòleg) pot ser de gran ajuda per tractar les causes psicològiques que poden generar fatiga.

Llegir més

Quines estratègies puc seguir per gestionar l'estrès després d'haver superat un càncer?

Quan acaba el tractament del càncer, és normal sentir-se alleujat i alegre, però alhora poden aparèixer noves preocupacions i pors, que poden generar un alt nivell d’estrès. La por a que torni a aparèixer el càncer o el fet d’haver d’adaptar-se a certs canvis, tant físics com emocionals, pot resultar aclaparador per a les persones que han passat per un càncer i afectar-ne la qualitat de vida. Per això, pot ser molt útil posar en pràctica estratègies per al maneig de l’estrès, com ara practicar tècniques de relaxació com el mindfulness o el ioga, seguir bons hàbits d’alimentació saludable, descansar suficientment o practicar exercici físic.

Llegir més

Com puc sol·licitar el reconeixement del grau de discapacitat?

Per sol·licitar el reconeixement del grau de discapacitat heu d’emplenar el formulari corresponent i concertar una cita per a la valoració o presentació d’informes mèdics, psicològics, psiquiàtrics o socials. Pots fer la sol·licitud per internet, en persona a la Direcció General de Protecció Social o a les oficines d’assumptes socials i familiars, així com a diferents oficines d’atenció ciutadana de Catalunya, entre d’altres. El reconeixement del grau de discapacitat us permetrà accedir a drets, serveis i beneficis econòmics per a les persones amb discapacitat.

Llegir més