Què és i com combatre la fatiga després del càncer

La fatiga és l’efecte advers més habitual del càncer i del seu tractament (quimioteràpia, radioteràpia, teràpia biològica o cirurgia). Generalment millora després de completar la fase més activa del tractament, però habitualment persisteix cert nivell de fatiga durant mesos o anys després de finalitzar-lo. És considera un efecte advers crònic perquè sovint està present durant un llarg període de temps, interfereix en la vida diària de les persones i no es veu alleugerida completament pel son i el descans.

Quins símptomes la caracteritzen?

La fatiga de després dels tractaments del càncer es mostra com un esgotament físic, emocional i mental persistent. Sovint els que la pateixen la descriuen com un cansament extrem caracteritzat per feblesa, pesadesa, lentitud o falta d’energia. No obstant, aquesta fatiga és diferent a la de sentir-se esgotat després de no haver descansat prou.

Causes

La fatiga després del càncer pot tenir més d’una causa, entre les quals es creu que el tractament juga un paper important, tot i que es desconeixen les causes exactes de com afecta cada tipus de tractament.

S’han descrit també algunes causes fisiològiques com l’anèmia o alteracions als nivells hormonals. A més, les causes psicològiques com l’ansietat i la depressió poden influir en la fatiga en persones que han patit un càncer. Aquest esgotament pot augmentar quan hi ha falta de son, amb l’estrès emocional i els problemes de concertació o memòria (fatiga de l’atenció).

Es pot produir fatiga si el cos no obté prou aliments per donar-li l’energia que necessita. Per a moltes persones, els efectes del tractament contra el càncer o les seves noves necessitats fisiològiques fan que els sigui difícil menjar bé. Una alimentació inadequada causada per la falta de gana, per les nàusees o perquè el cos no es capaç d’assimilar bé els aliments (malabsorció) pot provocar l’aparició de la fatiga. També s’ha vist que la deshidratació pot produir o augmentar la fatiga.

El fet de no dormir bé i la falta d’activitat física estan estretament relacionats amb la fatiga. S’ha observat que les persones amb menys activitat diürna i que es desperten sovint de nit indiquen nivells més alts de fatiga. Tot i així, el fet de restaurar els problemes amb la son no sempre implica una millora en la fatiga. Per això es recomana no solament el descans, sinó complementar-lo amb algun tipus d’exercici físic, tant per augmentar el nivell d’energia durant el dia com per disminuir els nivells d’angoixa i ansietat.

També s’ha observat que alguns medicaments no relacionats amb el tractament del càncer, com ara analgèsics opioides, antidepressius i antihistamínics (utilitzats per tractar el dolor, la depressió i l’al·lèrgia, respectivament), poden provocar mareig, somnolència i fatiga. En cas de prendre aquests medicaments, la fatiga podria empitjorar.

Estratègies per combatre-la

Afortunadament, hi ha maneres de combatre la fatiga, començant per un pla equilibrat d’activitat i descans. Fer activitats relaxants com escoltar música, llegir, meditar o passar estones agradables amb família i amics poden reduir l’estrès i aportar energia. L’exercici lleuger també pot ser aconsellable per tenir més energia i sentir-se millor.

Es important planificar el temps per descansar. Si es necessari, es poden fer breus migdiades (de menys d’una hora) durant el dia. No obstant això, dormir massa durant el dia pot ser contraproduent i dificultar dormir per la nit.

També és molt important menjar i beure bé per fer arribar al cos tota l’energia que necessita. Un dietista pot aconsellar sobre aliments i begudes que augmentin el nivell d’energia, així com aliments alts en proteïnes i calories que ajudin a mantenir la força. Algunes persones troben més fàcil menjar moltes vegades al llarg del dia enlloc de fer tres menjars grans. També es imprescindible estar ben hidratat i es recomana limitar la ingesta de cafeïna i alcohol.

Una altra manera de lluitar contra la fatiga és tractar les causes psicològiques que poden generar-la. Parlar amb un especialista (psicooncòleg) pot ajudar a fer front a pensaments i sentiments difícils. De manera similar, reduir l’estrès, l’ansietat i la depressió pot proporcionar més energia. Atès que el dolor no controlat també pot ser una font important de fatiga, un especialista en dolor pot ajudar a trobar un tractament analgèsic adient.

La fatiga associada al càncer es un dels efectes adversos més habituals després del càncer. Tot i que les seves causes estan poc definides és possible recórrer a algunes estratègies per combatre-la de manera efectiva, amb l’ajuda del metge i establint uns hàbits de vida saludables.


Referències

Mayo Clinic. 2017. “Fatiga Relacionada Con El Cáncer: Por Qué Ocurre Y Cómo Afrontarla. http://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/cancer/in-depth/cancer-fatigue/art-20047709

National Cancer Institute. 2017. “Fatiga (PDQ®)—Versión Para Pacientes.  https://www.cancer.gov/espanol/cancer/tratamiento/efectos-secundarios/fatiga/fatiga-pdq

Bennett, Sally, Amanda Pigott, Elaine M Beller, Terry Haines, Pamela Meredith, and Christie Delaney. 2016. “Educational Interventions for the Management of Cancer-Related Fatigue in Adults.” In Cochrane Database of Systematic Reviews, edited by Sally Bennett,Chichester, UK: John Wiley & Sons, Ltd..

Vols rebre les últimes notícies amb el nostre butlletí?