Consells per la vida quotidiana després d’una ostomia

Una ostomia és una intervenció quirúrgica en la qual es practica una obertura des de l’interior del budell fins a l’abdomen, per on s’evacuen els productes de rebuig del cos, com són la femta i l’orina.

 

Aquesta obertura, anomenada estoma, no té musculatura (esfínter) i, per tant, no es pot controlar la sortida d’aquests productes de rebuig. Per aquest motiu, s’utilitzen uns dispositius o bosses que s’enganxen a l’abdomen com a sistema de recollida.

 

S’ha de tenir en compte que l’ostomia haurà canviat, en certa mesura, la vida de persones que han superat aquesta intervenció. El seu cos ha canviat i necessitaran un temps per adaptar-se a la nova situació i a la nova imatge corporal. Tot i que aquesta adaptació vindrà acompanyada d’alguns canvis en la seva rutina; la resta del dia a dia d’aquestes persones no es veurà afectada.  S’ha de considerar l’ostomia com una solució per un problema de salut, que permetrà a les persones que han sigut intervingudes seguir gaudint de les activitats que més els hi agraden.

 

Per on començar?

Tot i que la majoria de les coses són més fàcils a la llar, és molt important tornar a viure i gaudir de totes les activitats que feien abans de la cirurgia.

 

 

Per augmentar la confiança i agafar més seguretat per seguir endavant, es poden plantejar petits objectius per als primers dies. Per exemple, es pot visitar un familiar o amic que conegui la situació, utilitzar un lavabo públic per primera vegada o planificar una sortida de cap de setmana. A poc a poc, les persones que s’han sotmès a aquesta intervenció, se sentiran preparades per realitzar més activitats i d’una durada més extensa. És important ser conscient que es tracta d’un procés lent, pel que s’ha de tenir paciència amb un mateix durant el període de recuperació.

 

Què fer en cas de problemes?

A mida que es vagi recuperant de la intervenció, es recomanable fer  petites caminades prop de casa. És important fer exercici, ja que li proporcionarà confiança i seguretat. A poc a poc, es poden anar realitzant les activitats que es feien abans de la intervenció.

 

Abans de sortir de casa, és molt important preparar un kit amb tot el material necessari per si  calgués fer canvi de bossa. Si es realitza una bona planificació, les molèsties a l’exterior no haurien de ser diferents de les que es tenen a casa. Tot i això, de manera excepcional i sobretot a l’inici, es poden produir fuites. És important no perdre la calma, buscar un lavabo i procedir a canviar la bossa. Hi ha persones que, per més seguretat, porten també una muda de recanvi.

 

Si les fuites són freqüents pot ser degut a diversos motius. La millor opció és consultar-ho amb l’estomaterapeuta, que analitzarà les causes i recomanarà el dispositiu i/o accessori  adequat.

 

En definitiva, pot semblar aclaparador tornar a realitzar rutines diàries, aficions i activitats que es solien fer. Sentir-se cansat és molt comú al principi, però es recomana una tornada gradual de manera que, abans de donar-se compte, estigui realitzant de nou les seves activitats diàries habituals.

 

Referències:

 

Vols rebre les últimes notícies amb el nostre butlletí?

Vols rebre les últimes notícies amb el nostre butlletí?

 

Inscriu-te