#edema #limfedema #pell #alteracionscutànies #emcuido
Hi ha persones que, després de superar un càncer poden patir conseqüències del tractament. Hi ha regions del cos particularment sensibles als efectes secundaris de la quimioteràpia, la radioteràpia o a les intervencions quirúrgiques. Concretament la pell és de les zones del cos més afectades en aquests casos.
Entre les alteracions cutànies més freqüents que poden aparèixer després d’un càncer podem trobar:
- Pell seca (xerosi)
- Prurit (picor)
- Úlceres a la pell
- Edemes (retenció de líquids)
- Cicatrius
Afortunadament, les reaccions cutànies són sovint temporals i existeixen tractaments per fer-hi front.
Els edemes i relació amb el tractament contra el càncer
Els edemes són acumulacions de líquid sota la pell, dins dels teixits que estan fora del sistema circulatori, que transporta la sang per tot el cos. L’edema es dóna amb major freqüència als peus i les cames, deixant una sensació de inflamació i pesadesa, i provoquen augment de pes. També pot ocórrer a les mans, els braços, la cara i l’abdomen.
Els problemes en el funcionament del cor, el fetge o els ronyons poden tenir com a conseqüència la retenció de líquids. Malalties associades com la insuficiència cardíaca, hepàtica o renal son les causes més freqüents dels edemes, tot i que la desnutrició o la inactivitat també poden fer que els líquids s’acumulin a diferents parts del cos. Una altra situació que pot generar acumulació de líquid és el limfedema de braços o cames. Quan els ganglis limfàtics s’extirpen (buidament limfàtic ganglionar) o danyen, el líquid limfàtic s’acumula en els teixits circumdants i fa que s’inflin. El metge pot aclarir l’origen i el tractament més adequat en cada cas.
La retenció de líquids és també un efecte secundari del tractament contra el càncer. Apareix després de diversos tractaments i generalment desapareix unes setmanes o mesos després d’haver deixat el tractament, però també es pot estendre més en el temps i ser un problema per aquelles persones que ja han superar el càncer.
¿Què he de fer si tinc símptomes?
En el cas en que es senti algun d’aquests símptomes, és important que s’informi a l’equip d’atenció de salut. El doctor o la infermera determinaran què ho està causant i recomanaran les mesures que ha de prendre, podent receptar alguns fàrmacs en el cas que fos necessari.
Diagnòstic i prevenció del edema
Per diagnosticar un edema, és possible que el metge verifiqui si la pell sobre l’àrea inflada roman enfonsada després de pressionar-la, pregunti si es va augmentar de pes recentment o sobre altres símptomes. També és possible que necessiti realitzar anàlisi de sang, d’orina i radiografies.
L’objectiu del control de l’edema és tractar la causa subjacent de l’acumulació de líquid. En les persones on l’edema ha estat provocat per fàrmacs o per una mala nutrició, pot tractar-se. En canvi, els casos en que la retenció de líquids es resultat del càncer o per problemes renals, cardíacs o hepàtics, es més difícil de tractar, inclús pot arribar a ser permanent.
A continuació es poden trobar suggeriments per ajudar a reduir la inflor i alleujar els símptomes derivats de la retenció de líquids:
- Preguntar al metge sobre medicaments diürètics, ja que la seva funció es ajudar a eliminar el líquid addicional de l’organisme degut a l’augment de la micció
- Ingerir una dieta equilibrada i reduir la quantitat de sal
- Caminar o fer exercici, ja que ajudarà a que els líquids tornin a bombar al cor
- Quan s’estigui assegut o recolzat, posar la zona afectada en alt
- Evitar estar dret durant períodes prolongats i seure amb les cames creuades
- Utilitzar mitges de compressió per ajudar a que els líquids tornin al sistema circulatori
- No reduir la quantitat d’aigua ni d’altres líquids sense consultar abans al metge
- Consultar al metge si la fisioteràpia o la ergoteràpia podrien ser d’utilitat
També cal destacar que hi ha entitats federades que ofereixen un servei de drenatge linfàtic, especialment indicat per al tractament de limfedemes en dones operades de càncer de mama. Mitjançant aquest servei s’afavoreix el funcionament del sistema limfàtic, amb la conseqüent millora de la mobilitat del membre afectat i que també afavoreix l’eliminació del líquid limfàtic. Pot trobar més informació consultant aquest enllaç.
Referències
- Net. Manejo de los efectos secundarios físicos.
- Instituto Nacional de Cáncer (NIH).
- Sociedad Española de Oncología Médica (SEOM). Cuidados continuos: cuidados de soporte y paliación.
- American Cancer Society. Hinchazón, edema y ascitis.