7 consells alimentaris a tenir en compte de cara a la tardor

La majoria d’efectes secundaris del tractament contra el càncer relacionats amb l’alimentació desapareixen un cop aquest finalitza, però n’hi ha alguns com la falta de gana, la sequedat de boca, el fet de percebre olors o gustos estranys, tenir problemes per empassar o patir canvis de pes que poden persistir durant un temps.

Les persones que presentin aquests símptomes haurien de comentar-ho amb l’especialista per a poder establir una estratègia terapèutica que alleugi aquestes molèsties. Un cop les molèsties derivades del tractament desapareixen, és freqüent que moltes persones es preguntin quines directrius podrien seguir per a menjar d’una manera sana.

Seguir una dieta equilibrada, basada en uns hàbits d’alimentació saludables, és important durant tot l’any. No obstant, hi ha alguns aspectes com la hidratació, als que cal parar especial atenció. A més, les vacances sovint comporten canvis en la rutina, i a la tornada s’haurien de reemprendre els bons hàbits.

És per això que hem elaborat una guia de 7 hàbits saludables d’alimentació a seguir de cara a la tardor:

 

 1. Hidratació: És fonamental mantenir un estat d’hidratació adequat. Tot i que la calor sembla que està disminuint, encara tenim pèrdues de líquid en forma de suor, per això és molt important la ingesta d’aigua, fruites i verdures, per exemple en forma de gaspatxo o sopes fredes.
 2. Dieta mediterrània: És molt important seguir un patró de dieta mediterrània, que es podria resumir en:
  1. Utilitzar l’oli d’oliva com a principal font de greix d’addició
  2. Consumir diàriament fruites, verdures, llegums i aliments procedents dels cereals (pa, pasta i arròs, especialment en la seva versió integral)
  3. Moderar el consum de carns vermelles i processades, substituint-les per altres fonts de proteïnes com peix i ous
  4. Promoure la ingesta d’aliments poc processats i afavorir la d’aliments frescos
  5. Consumir amb molta moderació dolços, pastissos i altres productes de brioixeria

S’ha demostrat que mantenir aquests hàbits d’alimentació constitueix un dels patrons d’alimentació més saludables i ofereix importants beneficis per a la salut, que inclouen la prevenció de malalties cardiovasculars i d’alguns tipus de càncer.

 1. Consumir fruites i verdures de temporada: De cara a la tardor podem trobar una gran quantitat de fruites i verdures de temporada que, a més d’hidratar-nos, tenen un contingut baix en calories. El moment ideal per prendre’n seria a mig matí o mitja tarda, quan es pot recórrer a fruites com les móres, el kiwi, mandarines o taronges, totes elles amb un alt contingut de vitamina C, el que suposa una aportació considerable d’antioxidants.
 2. Prescindir dels refrescos ensucrats: Tot i que són molt útils per a treure la set, s’haurien d’intentar eliminar aquest tipus de begudes de la dieta. Es poden substituir per aigua (l’alternativa més saludable), infusions sense sucre o begudes amb edulcorants que no aportin calories.
 3. Moderar la ingesta de calories: S’hauria d’intentar defugir d’àpats copiosos amb un gran contingut calòric, per a evitar les digestions pesades. És recomanable controlar la quantitat d’aliments de cada àpat, utilitzant racions reduïdes encara que es tracti d’aliments saludables.
 4. Incorporar fruits secs a la dieta: Són aliments molt nutritius, rics en proteïnes, àcids grassos com l’omega 3 i 6, fibra, vitamines i minerals. A més, també protegeixen al nostre organisme dels radicals lliures.
 5. Incrementar l’activitat física: Per tal de no augmentar de pes, s’hauria d’incrementar la despesa calòrica. La millor manera d’aconseguir-ho és mitjançant l’activitat física suau i moderada, practicada de manera regular 4 o 5 cops per setmana. La tardor és una bona època per a practicar exercici suau, aprofitant el clima i que es poden fer activitats a l’aire lliure, ja que les temperatures a l’exterior no són tan altes i resulten bastant agradables.

 

Així doncs, tot i que és important mantenir una alimentació sana durant tot l’any, cal parar atenció a la tornada de les vacances, ja que és important recuperar els hàbits saludables. Les persones que tenen una dieta completa i variada poden veure com poc a poc recuperen l’energia i observen millores en la seva força, vitalitat i benestar general.


Referències

Estruch R, et al. Primary prevention of cardiovascular disease with a
Mediterranean diet. N Engl J Med. 2013 Apr 4;368(14):1279-90.

American Cancer Society, 2015. Nutrition after treatment ends.

El País (2017) ¿Por qué no engordan los frutos secos?.

Vols rebre les últimes notícies amb el nostre butlletí?